Okerfly sameie kommer for salg i Hurdal Økolandsby

Filago lanserer nå Okerfly sameie, et nytt boligtun i Hurdal Økolandsby. Okerfly sameie består av 21 eneboliger rundt et fellestun med felleshus, stor utendørs platting, grill og lekeplass. Hver bolig har dedikert carport.

2032-02-FIL-i-01_B2-12_1st-level_living_update_R02.jpg
Hurdal_boligfelt_05.jpg
Andelslandbruk_mor_barn.jpg

På fellestunet er det lekeplass med huskestativer, balansestokker og sandkasse. Her kan barna møte lekekamerater, mens foreldrene slår av en prat - eller kanskje lager middag på fellesgrillen ved uteplattingen

Det er tre ulike boligtyper i Bolig­tun 2. Alle er eneboliger av forskjellig størrelse. Boligene er bygget med moderne standard, etter Aktivhusprinsipper.

Aktivhus er bygget i miljøvennlige materialer med stort fokus på fornybare ressurser. De er naturlig ventilert, og konstruksjonen er diffusjonsåpen. Aktivhus er også svært energieffektive med energiløsninger basert på solenergi og bioenergi. Dette gir gode og bæ­rekraftige hus og en robust, enkel, naturlig opplevelse av å bo.

Det er avsatt godt med fellesareal rundt boligene med fellestun, felleshus, uteplatting, grill og egen lekeplass. En gang- og sykkelvei går gjennom det bilfrie tunet og ned til Gjøding gård. Hver husstand har en egen carportplass med mulighet for elbillader. 

Bilfritt tun

Et hyggelig bilfritt tun med felleshus med stor uteplatting, frukttrær, bærbusker, lekeområder, grill og felles dyrkingssone skaper rom for felleskap og møter mellom naboer. Det er også mulig å følge med på ungenes lek fra vinduet. Rundt tunet er det frukttrær, bærbusker, naturlig vegetasjon og felles dyrkingskasser. Det gir tilgang til kortreist mat, til glede for både store og små. 

Boligtun 2 har gode solforhold og er prosjektert med tanke på en god balanse mellom private, halvprivate og fellessoner. Huset og hagen er din private frisone.

Hurdal Økolandsby ligger idyllisk til med store, flotte friluftsområder rett utenfor stuedøren. Det åpner for en hverdag med nærhet til urørt natur med skog, vann, strand og turmulig­heter.

iStock-599886170.jpg
Therese HagenComment
Alle kan bli andelsgartner!

Hurdal Økolandsby er ikke kun for dem som bor der. Andelslandbruket er åpent for alle.
Oslo-familien Tellefsen synes det er deilig å komme ut på landet.

Hurdal_oktober_høyoppløselig_59.jpg
Hurdal_oktober_høyoppløselig_08.jpg

Tekst: Mari Rosman

Det er jo så vakkert her, utbryter Agnethe Tellefsen begeistret. 

Sammen med mann og barn har hun tatt kjøreturen fra Oslo for å høste ferske grønnsaker. Gule kål-blomster speiler seg mot høstvakre farger i skogen bak åkeren. En hvitmalt kirke strekker seg mot himmelen mens gulrøttene gjør seg klare for å slippe tak i jorda. Frosten har kommet. Alt skal inn. Det er dugnad i Hurdal økolandsby andelslandbruk. Et andelslandbruk består av en gruppe medlemmer som går sammen om å ansette en gartner. De betaler en fast pris i året og bestemmer i fellesskap hva de vil dyrke. Gjennom sesongen er de med på aktiviteter som planting, setting, luking og høsting. I utgangpunktet blir de bedt om å bidra med 10 timer per andel. Mange synes det er gøy å være i åkeren, og er med mye mer.

Det er deilig å komme hit hvor det er en gartner som legger til rette og vi bare hjelper til, sier Agnetha.  — Vi storkoser oss her. Jeg synes det er hyggelig å arbeide med jorda, og jeg liker å plukke grønnsaker som er økologiske, friske og fine.

Andelslandbruk_mor_barn_1.jpg

Kan overnatte i felleshuset

For et par år siden flyttet familien fra den solfylte landsbygda i Spania til Oslo-gryta. Å komme til Hurdal er et avbrekk fra hverdagen som alle liker.

Dette er litt i stedet for å ha hytte, sier mammaen, mens 10 år gamle Claudia ber innstendig om å få overnatte. 

I den gamle presteboligen, som nå fungerer som felleshus, kan andelshavere leie senger.

Kanskje neste helg, sier Agnetha. Da er det høsttakkefest.

Akkurat nå er det hvitløk som skal settes. Kveke lukes. Neste års forberedelser er godt i gang. I drivhuset står gartner Piet Vijverberg og høster mais. De har ikke blitt så store som han ønsket dem.

Bryr seg om hver spire

Gartneren i Hurdal Økolandsbys andelslandbruk bryr seg om plantene som om han var deres far. Han verner om de nyfødte, små babyspirene, og ser til at de kommer godt ned i jorda. Når han høster så er det med stolt takknemlighet. Også over gulrøttene, som saktens ble små.

Vi spør om det er noe spesielt han vil takke for på høstfesten i år.

Jeg vil takke for alt. Grønnkålen ble fantastisk, og vi fikk svære neper, men jeg kan ikke være mindre takknemlig for jordbærene eller gulrøttene. De har gjort sitt aller beste, sier gartneren.

I år har han også bygget vinterlagring. Gulrøttene stues sammen i sand, potetene i sekk og hvitløken henger i fletter. Kålrot, rødbeter, pastinakk. Alt skal lagres for at medlemmene kan komme og hente det de trenger.

I kjelleren på låven har Piet satt i stand tre isolerte rom med varmekilder. Slik får hver type grønnsak den temperaturen den trenger. 

Hurdal_oktober_høyoppløselig_26.jpg

Disse plantene fikk andelsgartnerne i år

Agurk, knutekål, sellerirot, julesalat, løk, snittebønner, blomkål, mangold, spisskål, bondebønner, neper, squash, brekkbønner, pastinakk, sukkererter, brokkoli, persillerot, svarte erter, hokkaido gresskar, poteter, svartkål, grønnkål, purre, gressløk, rabarbra, koriander gulrot, reddik, løpstikke, hodekål, rettich, mynte, hvitløk, rødbeter, asparges, mais, spinat, chilipepper, paprika, tomat, endivie, portulakk, basilikum, oregano, jordbær, rødkål, persille, jordskokk, ruccola, salvie, kålrot, salat, sitronmelisse, knollfennikel, savoykål, timian, kinakål, stangselleri, vårløk

Liker å være ute

For familien i Oslo er ikke vintermaten det viktigste. For dem er det den sosiale biten som gjelder. 

12 år gamle Leo Tellefsen ser ut til å nyte hvert drag der han river grønnsakene opp av jorda. Etterpå håper han å finne noen andre barn som vil spille fotball, slik de gjorde da han var der sist. Da grillet de pølser på bålet også. 

Her kan jeg være ute med andre i stedet for å sitte inne og kjede meg. Jeg synes det er gøy å bli kjent med nye folk, sier han. 

Gutten ser lengselsfullt ned mot vannet. Det er ikke badetemperatur der nå, selv om sola skinner. Mamma forteller at det betyr mye for dem at gården ligger like ved en badestrand.

For oss er dugnad en hyggelig aktivitet for hele familien. Så lenge ungene synes det er kjekt så vil vi gjerne komme hit, sier Agnetha Tellefsen.

Therese HagenComment
Buss-boom i Hurdal

Nå blir det enda lettere for pendlere å komme seg fra Hurdal Økolandsby til Eidsvoll Verk Stasjon. Linjene 445 og 446 skal gå oftere og bruke mindre tid på strekningene, og reisetiden til Oslo Sentralstasjon blir kortet ned til en time. Det økte kollektivtilbudet suppleres også med ett utvidet tilbud med servicebuss og bestillingstransport.

Flere og hyppigere bussavganger gjør pendlerlivet enklere for beboerne i økolandsbyen.   Foto:  Henriette Rognlien

Flere og hyppigere bussavganger gjør pendlerlivet enklere for beboerne i økolandsbyen. Foto:  Henriette Rognlien

Tekst: Therese Hagen

Hurdal kommune har bestemt at linje 445 vil gå på østsiden av Hurdalssjøen, mens linje 446 vil fortsette på vestsiden. Det vil si at linje 445 vil gå fra Hurdal Kirke med hyppigere og raskere avganger. Det er kun fem minutters gåtur unna Hurdal Økolandsby, og er en stor oppgradering av kollektivtilbudet for pendlerne fra Økolandsbyen. Ved å omlegge ruten på østsiden av sjøen bruker bussen kortere tid, og kan kjøre hyppigere avganger. Bussen bruker 23 minutter fra Hurdal Torg til Eidsvoll Verk stasjon, og skal korrespondere godt med videre kollektivtilbud. Det vil nå ta 38 minutter inn til OSL, og 61 minutter inn til Oslo Sentralstasjon. Det er også lagt opp til at linje 445 skal korrespondere med buss 430 mot både Jessheim og Eidsvoll.

Hyppigere avganger

Avgangene fra Hurdal Kirke og Eidsvoll Verk Stasjon blir økt i rushtidene mellom klokken 05.00 til 08.00, og fra 15.00-17.00. Avgangene forlenges også ut fra Hurdal, hvor siste buss går klokken 20.00 på hverdager. Dette gjør det enklere for pendlere fra Hurdal å komme seg raskere på jobb, og kommunen håper ett økt kollektivtilbud for pendlere vil lokke flere til å bosette seg i Hurdal.

Skoleruter

Linje 446 kjører skoleavganger fra Erikstellet til Hurdal skole, Nannestad videregående skole og Jessheim stasjon. Skolebussene kan brukes av alle. Avgangene er tilpasset skolenes start- og sluttider. Disse avgangene kjøres kun når det er skole, og ikke når det er skoleferie.

Bedre tilbud for servicelinjene

Linje 445 fra Hurdal Kirke og Eidsvoll Verk Stasjon, vil en gang om dagen kjøres med minibuss og bli benyttet som en servicelinje. I denne forbindelse vil det bli tilbudt bestillingstransport fra Vassenden og Skimten, to dager i uken for eldre og uføre som trenger å bli hentet. Henting bestilles over telefon 04144.

For mer detaljerte avganger og rutetider se www.ruter.no. Tidene vil være tilgjengelig i ruters reiseplanlegger allerede nå.

Aktivhus fra Hurdal Økolandsby har vært med på NRK serien "Solgt"

Aktivhus fra Hurdal Økolandsby har hvert med på NRK serien "Solgt".

Foto: NRK

Foto: NRK

I TV-Serien får vi møte to lag med eiensomsmeglere som skal kunkurrere om å gjette riktigst mulig pris på eiendommer vekk fra sitt vanlige arbeidsområde. Ett av de tre husene i denne episoden er ett aktivhus i Hurdal Økolandsby.

Episoden kan sees på NRK-NettTV her.

For å lese mer om Aktiv-hus kan du klikke her.
 

10 ØKOLANDSBYER PÅ 10 ÅR

Filagos visjon er å bygge og utvikle 10 Økosamfunn på 10 år. Denne rapporten gir en fyldig innføring i hvorfor og hvordan dette planlegges gjennomført. 

Filago AS
HURDAL ØKOLANDSBY I ARKITEKTMAGASIN

Hurdal Økolandsby har førstesiden i nyeste nummer av Arkitektur N.
De har viet hele 17 sider til å fortelle historien om Norges første økolandsby, med særlig vekt på arkitektur.

Filago AS
HURDAL SENTRUM - EN BÆREKRAFTIG URBAN LANDSBY

Hurdal Økolandsby blir snart en del av et større, grønnere Hurdal. Byggingen av Økolandsbyen har fungert som katalysator for mange prosesser i sin hjemkommune. 

Hurdal kommunes har vedtatt visjonen "Plussamfunn 2025". Den sier at kommunen skal skal være karbonnøytralt – eller bedre - innen 2025. Filago er en av kommunens viktigste samarbeidspartnere på veien mot dette målet.
Hurdal brandes nå som Bærekraftsdalen (engelsk: Sustainable Valley). Ved siden av Hurdal Økolandsby er utbygging av Hurdal sentrum det viktigste prosjektet i kommunens visjon.

Planene for nye Hurdal sentrum er blant annet: 

  • 4000-5000 mennesker bosatt tett (mindre enn 500 meter) på knutepunkter. Vedtatt reguleringsplan vil doble Hurdals innbyggertall. 
  • Tilrettelagt for gående og syklende. Biltrafikk skal være mulig, men med redusert hastighet.
  • Storsatsing mot Bilkollektivet, i tråd med det ambisiøse mål om 0,5 biler per familie. 
  • Lokalt treverk som foretrukket byggemateriale.
  • Bærekraftige byggeløsninger som trekker veksel på erfaringene fra Hurdal Økolandsby.  
  • Eget bærekraftakademi.  

Filago AS
BÆREKRAFTSFESTIVALEN 24-25 juni 2015

 

Filago og Hurdal kommune har gått sammen om å skape Sustainable Valley Festival, et årlig samlingspunkt som setter bærekraft i sentrum.
Festivalen har to deler: Konferanse og festival. 
 

Bærekraftfestivalens konferanse byr i 2015 på et rikholdig program på Hurdalssjøen Hotell, med noen av Norges viktigste politikere på talerstolen. Et bredt spekter av stemmer innen samfunnsbygging vil også være representert, slik som Google Norge, Ruter, Sintef, Bellona, Enova og Innovasjon Norge.

Festivalen foregår i Hurdal Økolandsby og på Fremtidssmia Økologiske Næringssenter. Her finner du stands fra bedrifter som tenker nytt innenfor klima, miljø og ressursutnyttelse, konsertprogram med blant annet Ole Paus, salg av mat og drikke, moteshow, aktiviteter for barn og mye annet. 

Festivalen blir en årlig foreteelse. Filago er stolt over å være en av Hurdal kommunes største medarrangører i dette prosjektet.

 

Filago AS